WBSSC Group C English Practice (Set 2)
WBSSC Group C English Practice (Set 2)
MCQ question with proper grammatical explanation,, it will help you to crack your exam like SSC Group C or SSC MTS .
```
Q1. Select the most appropriate ANTONYM for the underlined word.
My teacher is very diligent.
My teacher is very diligent.
Answer: (b) Idle
• Diligent (Adjective): পরিশ্রমী, কর্মঠ।
• (a) Skilful (Adjective): দক্ষ, নিপুণ।
• (b) Idle (Adjective): অলস, অকর্মণ্য। (Antonym)
• (c) Hardworking (Adjective): কঠোর পরিশ্রমী। (Synonym)
• (d) Kind (Adjective): দয়ালু, সদয়।
• Diligent (Adjective): পরিশ্রমী, কর্মঠ।
• (a) Skilful (Adjective): দক্ষ, নিপুণ।
• (b) Idle (Adjective): অলস, অকর্মণ্য। (Antonym)
• (c) Hardworking (Adjective): কঠোর পরিশ্রমী। (Synonym)
• (d) Kind (Adjective): দয়ালু, সদয়।
Q2. Select the most appropriate option to fill in the blank.
Don’t be such an ________; we have plenty of time to complete the task.
Don’t be such an ________; we have plenty of time to complete the task.
Answer: (c) eager beaver
• (a) Eat crow (Idiom): ভুল স্বীকার করে লজ্জিত হওয়া।
• (b) Easy money (Noun phrase): অন্যায়ভাবে বা অতি সহজে উপার্জিত অর্থ।
• (c) Eager beaver (Idiom): অত্যন্ত উৎসাহী ব্যক্তি যে কাজ করতে খুব পছন্দ করে।
• (d) Elephant in the room (Idiom): একটি বড় সমস্যা যা সবাই এড়িয়ে যেতে চায়।
• (a) Eat crow (Idiom): ভুল স্বীকার করে লজ্জিত হওয়া।
• (b) Easy money (Noun phrase): অন্যায়ভাবে বা অতি সহজে উপার্জিত অর্থ।
• (c) Eager beaver (Idiom): অত্যন্ত উৎসাহী ব্যক্তি যে কাজ করতে খুব পছন্দ করে।
• (d) Elephant in the room (Idiom): একটি বড় সমস্যা যা সবাই এড়িয়ে যেতে চায়।
Q3. Select the sentence that has a grammatical error.
Answer: (d) He don't like spicy food.
• Grammar Rule: Third Person Singular Number (He, She, It) এর সাথে Negative বাক্যে 'does not' বসে। 'Don't' (do not) শুধুমাত্র I, We, You, They এবং Plural Subject-এর ক্ষেত্রে বসে।
• (a) walks: Present Indefinite (সঠিক)।
• (b) leaves: নির্দিষ্ট সময়সূচী (সঠিক)।
• (c) play: We/They-এর সাথে s/es হয় না (সঠিক)।
• Grammar Rule: Third Person Singular Number (He, She, It) এর সাথে Negative বাক্যে 'does not' বসে। 'Don't' (do not) শুধুমাত্র I, We, You, They এবং Plural Subject-এর ক্ষেত্রে বসে।
• (a) walks: Present Indefinite (সঠিক)।
• (b) leaves: নির্দিষ্ট সময়সূচী (সঠিক)।
• (c) play: We/They-এর সাথে s/es হয় না (সঠিক)।
Q4. Select the correct spelling of the underlined word in the given sentence.
Scince explores and explains the natural world through observation and experimentation.
Scince explores and explains the natural world through observation and experimentation.
Answer: (c) science
• Correct Spelling: Science (S-C-I-E-N-C-E)
• Bengali Meaning: বিজ্ঞান (Noun)।
• ভুল বানানগুলো ছিল: sience, sceince, scinece।
• Correct Spelling: Science (S-C-I-E-N-C-E)
• Bengali Meaning: বিজ্ঞান (Noun)।
• ভুল বানানগুলো ছিল: sience, sceince, scinece।
Q5. Select the most appropriate synonym of the given word.
Congenial
Congenial
Answer: (b) Pleasant
• Congenial (Adjective): সমমনা, অনুকূল, মনোরম।
• (a) Trivial (Adjective): তুচ্ছ, সামান্য।
• (b) Pleasant (Adjective): মনোরম, সুখকর। (Synonym)
• (c) Ignorant (Adjective): অজ্ঞ, অশিক্ষিত।
• (d) Ethical (Adjective): নৈতিক, নীতিসম্মত।
• Congenial (Adjective): সমমনা, অনুকূল, মনোরম।
• (a) Trivial (Adjective): তুচ্ছ, সামান্য।
• (b) Pleasant (Adjective): মনোরম, সুখকর। (Synonym)
• (c) Ignorant (Adjective): অজ্ঞ, অশিক্ষিত।
• (d) Ethical (Adjective): নৈতিক, নীতিসম্মত।
Q6. Select the most appropriate option to fill in the blank.
Gandhi's ways of life, if followed in their entirety, will aid us in the creation of a society of peace and ______.
Gandhi's ways of life, if followed in their entirety, will aid us in the creation of a society of peace and ______.
Answer: (c) harmony
• (a) Cacophony (Noun): কর্কশ শব্দ বা বিশৃঙ্খলা।
• (b) Agitation (Noun): উত্তেজনা বা আন্দোলন।
• (c) Harmony (Noun): সম্প্রীতি, ঐক্য, মিল।
• (d) Discord (Noun): কলহ, অনৈক্য, বিবাদ।
• (a) Cacophony (Noun): কর্কশ শব্দ বা বিশৃঙ্খলা।
• (b) Agitation (Noun): উত্তেজনা বা আন্দোলন।
• (c) Harmony (Noun): সম্প্রীতি, ঐক্য, মিল।
• (d) Discord (Noun): কলহ, অনৈক্য, বিবাদ।
Q7. The following sentence has been divided into parts. One of them may contain an error. Select the part that contains the error from the given options. If you don't find any error, mark 'No error' as your answer.
It is a fact that / girls' hair is usually / long than the boys' hair.
It is a fact that / girls' hair is usually / long than the boys' hair.
Answer: (b) long than the boys' hair
• Grammar Rule: যখন দুজনের মধ্যে তুলনা (Comparison) করা হয় এবং 'than' শব্দটি থাকে, তখন Adjective-এর Comparative Degree (longer) ব্যবহার করতে হয়।
• Long (Positive) → Longer (Comparative) → Longest (Superlative).
• Grammar Rule: যখন দুজনের মধ্যে তুলনা (Comparison) করা হয় এবং 'than' শব্দটি থাকে, তখন Adjective-এর Comparative Degree (longer) ব্যবহার করতে হয়।
• Long (Positive) → Longer (Comparative) → Longest (Superlative).
Q8. Select the most appropriate synonym of the given word.
Abundant
Abundant
Answer: (b) Ample
• Abundant (Adjective): প্রচুর, অঢেল।
• (a) Elusive (Adjective): ধরা-ছোঁয়ার বাইরে, যা সহজে পাওয়া যায় না।
• (b) Ample (Adjective): প্রচুর, পর্যাপ্ত। (Synonym)
• (c) Skimpy (Adjective): অপর্যাপ্ত, অতি অল্প। (Antonym)
• (d) Rare (Adjective): বিরল, দুষ্প্রাপ্য।
• Abundant (Adjective): প্রচুর, অঢেল।
• (a) Elusive (Adjective): ধরা-ছোঁয়ার বাইরে, যা সহজে পাওয়া যায় না।
• (b) Ample (Adjective): প্রচুর, পর্যাপ্ত। (Synonym)
• (c) Skimpy (Adjective): অপর্যাপ্ত, অতি অল্প। (Antonym)
• (d) Rare (Adjective): বিরল, দুষ্প্রাপ্য।
Q9. Parts of the following sentence have been given as options. Select the option that contains an error.
When I was studying Economics in Delhi University, Ritu was senior than me.
When I was studying Economics in Delhi University, Ritu was senior than me.
Answer: (a) senior than me
• Grammar Rule: ল্যাটিন শব্দ যেমন— Senior, Junior, Superior, Inferior, Prior—এর পরে কখনও 'than' বসে না। এগুলোর পর সবসময় প্রিপজিশন 'to' বসে।
• সঠিক গঠন: Senior to me.
• Grammar Rule: ল্যাটিন শব্দ যেমন— Senior, Junior, Superior, Inferior, Prior—এর পরে কখনও 'than' বসে না। এগুলোর পর সবসময় প্রিপজিশন 'to' বসে।
• সঠিক গঠন: Senior to me.
Q10. Select the INCORRECTLY spelt word.
Answer: (b) Perseverence
• Incorrect: Perseverence
• Correct Spelling: Perseverance (P-E-R-S-E-V-E-R-A-N-C-E)
• Bengali Meaning: অধ্যবসায় (Noun)।
• অন্যান্য বানান: Camouflage (ছদ্মবেশ), Exaggerate (অতিরঞ্জিত করা), Connoisseur (শিল্পের সমঝদার)—এই তিনটি বানান সঠিক আছে।
• Incorrect: Perseverence
• Correct Spelling: Perseverance (P-E-R-S-E-V-E-R-A-N-C-E)
• Bengali Meaning: অধ্যবসায় (Noun)।
• অন্যান্য বানান: Camouflage (ছদ্মবেশ), Exaggerate (অতিরঞ্জিত করা), Connoisseur (শিল্পের সমঝদার)—এই তিনটি বানান সঠিক আছে।
Q11. Based on the context of the given sentence, select the most appropriate idiom to fill in the blank.
After spending hours working non-stop on the project, the team decided to ________ and go home.
After spending hours working non-stop on the project, the team decided to ________ and go home.
Answer: (d) call it a day
• (a) Run out of steam (Idiom): শক্তি বা উৎসাহ হারিয়ে ফেলা।
• (b) Take it easy (Idiom): শান্ত হওয়া বা সহজভাবে নেওয়া।
• (c) Hit the books (Idiom): মনোযোগ দিয়ে পড়া শুরু করা।
• (d) Call it a day (Idiom): সেদিনের মতো কাজ শেষ করার সিদ্ধান্ত নেওয়া।
• (a) Run out of steam (Idiom): শক্তি বা উৎসাহ হারিয়ে ফেলা।
• (b) Take it easy (Idiom): শান্ত হওয়া বা সহজভাবে নেওয়া।
• (c) Hit the books (Idiom): মনোযোগ দিয়ে পড়া শুরু করা।
• (d) Call it a day (Idiom): সেদিনের মতো কাজ শেষ করার সিদ্ধান্ত নেওয়া।
Q12. Select the most appropriate ANTONYM of the given word.
Elevation
Elevation
Answer: (b) Demotion
• Elevation (Noun): উন্নতি, উচ্চতা বা পদোন্নতি।
• (a) Promotion (Noun): পদোন্নতি। (Synonym)
• (b) Demotion (Noun): পদাবনতি। (Antonym)
• (c) Creation (Noun): সৃষ্টি।
• (d) Presentation (Noun): উপস্থাপনা।
• Elevation (Noun): উন্নতি, উচ্চতা বা পদোন্নতি।
• (a) Promotion (Noun): পদোন্নতি। (Synonym)
• (b) Demotion (Noun): পদাবনতি। (Antonym)
• (c) Creation (Noun): সৃষ্টি।
• (d) Presentation (Noun): উপস্থাপনা।
Q13. Select the most appropriate synonym of the word given in brackets to fill in the blank.
In an _____(endeavour) to improve the environment of their society, they planted many trees surrounding the parking area.
In an _____(endeavour) to improve the environment of their society, they planted many trees surrounding the parking area.
Answer: (b) aim
• Endeavour (Noun): প্রচেষ্টা, উদ্যোগ।
• (a) Axiom (Noun): স্বতঃসিদ্ধ সত্য।
• (b) Aim (Noun): লক্ষ্য, উদ্দেশ্য, প্রচেষ্টা। (Contextual Synonym)
• (c) Ecstasy (Noun): পরমানন্দ।
• (d) Epitome (Noun): সারমর্ম বা কোনো গুণের আদর্শ উদাহরণ।
• Endeavour (Noun): প্রচেষ্টা, উদ্যোগ।
• (a) Axiom (Noun): স্বতঃসিদ্ধ সত্য।
• (b) Aim (Noun): লক্ষ্য, উদ্দেশ্য, প্রচেষ্টা। (Contextual Synonym)
• (c) Ecstasy (Noun): পরমানন্দ।
• (d) Epitome (Noun): সারমর্ম বা কোনো গুণের আদর্শ উদাহরণ।
Q14. Change the following sentence into positive degree.
Ramesh is not stronger than Mahesh.
Ramesh is not stronger than Mahesh.
Answer: (a) Mahesh is as strong as Ramesh.
• Grammar Rule: Comparative-এ 'not + adjective-er + than' থাকলে Positive করার সময় 'As + adjective + as' ব্যবহার করতে হয় এবং শেষের সাবজেক্টটি প্রথমে আসে।
• অর্থ: রমেশ মহেশের চেয়ে বেশি শক্তিশালী নয় = মহেশ রমেশের মতোই শক্তিশালী।
• Grammar Rule: Comparative-এ 'not + adjective-er + than' থাকলে Positive করার সময় 'As + adjective + as' ব্যবহার করতে হয় এবং শেষের সাবজেক্টটি প্রথমে আসে।
• অর্থ: রমেশ মহেশের চেয়ে বেশি শক্তিশালী নয় = মহেশ রমেশের মতোই শক্তিশালী।
Q15. Select the most appropriate option to fill in the blank.
The company's success is attributed to its _______ business strategies.
The company's success is attributed to its _______ business strategies.
Answer: (d) innovative
• (a) Worst (Adjective): সবচেয়ে খারাপ।
• (b) Downtrodden (Adjective): নিপীড়িত বা অবহেলিত।
• (c) Mundane (Adjective): একঘেয়ে, সাধারণ বা পার্থিব।
• (d) Innovative (Adjective): উদ্ভাবনী বা নতুনত্বপূর্ণ।
• (a) Worst (Adjective): সবচেয়ে খারাপ।
• (b) Downtrodden (Adjective): নিপীড়িত বা অবহেলিত।
• (c) Mundane (Adjective): একঘেয়ে, সাধারণ বা পার্থিব।
• (d) Innovative (Adjective): উদ্ভাবনী বা নতুনত্বপূর্ণ।
Q16. Select the option that will improve the underlined part of the given sentence.
Swati came here with the intent of insulting me.
Swati came here with the intent of insulting me.
Answer: (b) of insulting me
• Rule: 'Intent' শব্দের পর সাধারণত 'of + Gerund (-ing)' অথবা 'to + Verb' বসে। এখানে দেওয়া অংশটি (of insulting me) ব্যাকরণগতভাবে সঠিক, তাই কোনো পরিবর্তনের প্রয়োজন নেই।
• Rule: 'Intent' শব্দের পর সাধারণত 'of + Gerund (-ing)' অথবা 'to + Verb' বসে। এখানে দেওয়া অংশটি (of insulting me) ব্যাকরণগতভাবে সঠিক, তাই কোনো পরিবর্তনের প্রয়োজন নেই।
Q17. Select the INCORRECTLY spelt word..
Answer: (d) Occassionly
• Incorrect: Occassionly
• Correct Spelling: Occasionally (O-C-C-A-S-I-O-N-A-L-L-Y) - দ্বৈত 'C' এবং দ্বৈত 'L' হবে।
• Bengali Meaning: মাঝে মাঝে (Adverb)।
• অন্যান্য শব্দ: Synopsis (সারাংশ), Obliterate (মুছে ফেলা), Pursuit (অনুসরণ)।
• Incorrect: Occassionly
• Correct Spelling: Occasionally (O-C-C-A-S-I-O-N-A-L-L-Y) - দ্বৈত 'C' এবং দ্বৈত 'L' হবে।
• Bengali Meaning: মাঝে মাঝে (Adverb)।
• অন্যান্য শব্দ: Synopsis (সারাংশ), Obliterate (মুছে ফেলা), Pursuit (অনুসরণ)।
Q18. Select the most appropriate form of comparative degree that can substitute the underlined segment in the given sentence.
Neha’s house is far from the city than everyone else’s.
Neha’s house is far from the city than everyone else’s.
Answer: (c) farther from the city than
• Grammar Rule: ভৌগোলিক দূরত্ব (Distance) বোঝাতে 'Far'-এর Comparative ডিগ্রি হয় 'Farther'। আর অতিরিক্ত কিছু বোঝাতে 'Further' বসে। যেহেতু এখানে বাড়ি থেকে শহরের দূরত্বের কথা বলা হচ্ছে, তাই 'Farther' এবং তুলনার জন্য 'than' বসবে।
• Grammar Rule: ভৌগোলিক দূরত্ব (Distance) বোঝাতে 'Far'-এর Comparative ডিগ্রি হয় 'Farther'। আর অতিরিক্ত কিছু বোঝাতে 'Further' বসে। যেহেতু এখানে বাড়ি থেকে শহরের দূরত্বের কথা বলা হচ্ছে, তাই 'Farther' এবং তুলনার জন্য 'than' বসবে।
Q19. Select the most appropriate option to fill in the blanks.
Chocolate can be ______ without milk; mix cocoa butter, sugar and a puree of fermented, roasted cocoa beans, and you ______ a perfectly respectable dark chocolate.
Chocolate can be ______ without milk; mix cocoa butter, sugar and a puree of fermented, roasted cocoa beans, and you ______ a perfectly respectable dark chocolate.
Answer: (d) made; have
• Part 1: 'Can be' একটি Passive auxiliary, তাই এর পরে মূল ভার্বের Past Participle (V3) অর্থাৎ 'made' বসবে।
• Part 2: 'You' এর সাথে Present Simple Tense-এ 'have' বসে।
• Part 1: 'Can be' একটি Passive auxiliary, তাই এর পরে মূল ভার্বের Past Participle (V3) অর্থাৎ 'made' বসবে।
• Part 2: 'You' এর সাথে Present Simple Tense-এ 'have' বসে।
Q20. Select the option that changes the degree of comparison in the given sentence from superlative to positive without changing the meaning of the sentence.
Kalpana Ahuja is the tallest girl in the colony.
Kalpana Ahuja is the tallest girl in the colony.
Answer: (d) No other girl in the colony is as tall as Kalpana Ahuja.
• Grammar Rule: Superlative degree-তে 'the + adjective-est' থাকলে Positive করার নিয়ম: No other + noun + is + as/so + positive adjective + as + subject.
• (c) অপশনটি ভুল কারণ সেখানে 'as taller as' লেখা ছিল, কিন্তু Positive ডিগ্রিতে সবসময় 'tall' বসবে।
• Grammar Rule: Superlative degree-তে 'the + adjective-est' থাকলে Positive করার নিয়ম: No other + noun + is + as/so + positive adjective + as + subject.
• (c) অপশনটি ভুল কারণ সেখানে 'as taller as' লেখা ছিল, কিন্তু Positive ডিগ্রিতে সবসময় 'tall' বসবে।
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)